Tintelingen, pijn in de handen en een stijf gevoel. Wie veel met zijn handen werkt, herkent deze klachten waarschijnlijk wel. Er is gelukkig wel iets aan te doen door oefeningen te doen. De oefeningen zijn gemakkelijk even tussendoor te doen, want ze kosten niet veel tijd. Voor alle onderstaande oefeningen geldt dat ze binnen de pijngrens uitgevoerd dienen te worden. Een oefening mag nooit scherpe pijn uitlokken!

Oefening 1:

Houd je elleboog gestrekt en houd je handpalm naar boven gericht. Trek de vingers achterover. Houd dit drie tellen vol en ontspan daarna je hand weer. Herhaal dit een paar keer per hand. Hiermee rek je de vingerbuigers en polsbuigers. De oefening is niet alleen om de vingers op te rekken goed, maar ook om de spieren in de onderarm te stretchen.

 

Oefening 2:

Strek de elleboog en houd de handpalm omlaag. Duw je vingers omlaag. Houd drie tellen vast en ontspan. Herhaal ook deze oefening een paar keer per hand.

 

Oefening 3:

Krijg je last van zwellingen in de hand? Deze oefening kan soms helpen. Spreid en sluit de vingers. Herhaal dit tien keer op een rustig tempo.

 

Oefening 4:

Als de soepelheid van de handen afneemt, bijvoorbeeld door ouderdom, dan zijn coördinatie-oefeningen voor de vingers nuttig. Houd de duim tegen de wijsvinger, vervolgens tegen de middelvinger, de ringvinger en de pink. Herhaal tien keer.