Dat massage invloed heeft op je lichaam wisten we natuurlijk. En dat het helpt om de bloedsdoorstroming weer goed op gang te brengen weten de meeste mensen ook nog. Ooit over nagedacht dat het zelfs helpt voor je hart? Nee? Lees dan even verder.

 

Hoewel veel mensen angst alleen als een probleem voor de geestelijke gezondheid zien, beïnvloedt dit veel meer dan alleen de geest.
Belangrijke functies zoals ademhalingsfrequentie, hartslag, bloeddruk en myocardiale zuurstofbehoefte worden behoorlijk aangetast door angst.

 

Deze functies hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn niet goed voor de prestatie van de hart en bloedvaten, wat betekent dat angst negatieve gevolgen heeft voor wat misschien wel het meest vitale orgaan van een persoon is.
Er is veel onderzoek dat naar massage verwijst als een manier om stress te verminderen, maar een nieuwe studie zegt dat massage kan helpen om de angst bij mensen te verminderen en dus noodzakelijk kan zijn voor de gezondheid van patiënten met acuut coronair syndroom (ACS).

 

In mei 2018 is een onderzoek uitgevoerd bij 70 patiënten met ACS. Het doel van de studie was om de effecten van hand- en voetmassage op de angstniveaus van patiënten met ACS te testen. Patiënten werden willekeurig toegewezen aan case- en controlegroepen. De angstniveaus werden 30 minuten vóór de behandeling en 15 minuten na de behandeling gemeten. Bovendien werden vitale tekenen van de patiënten vóór, onmiddellijk na, 60 minuten na en 90 minuten na de behandeling gecontroleerd. De onderzoekers gebruikten vervolgens meerder dingen om de gegevens te analyseren.

 

Hoewel er voorafgaand aan de behandeling geen verschil was gezien, was er een flinke verbetering van de niveaus van angst, bloeddruk, hartslag en ademhalingssnelheid na de massagebehandeling, wat suggereert dat een massagebehandeling goed kan zijn voor patiënten met ACS. “Hand- en voetmassage kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het verzachten van angstniveaus en het verbeteren van de vitale functies bij patiënten,” schreven onderzoekers.