Onder leiding van dr. Mark is een tijd terug onderzoek uitgevoerd om te bekijken wat er gebeurd na een massage. Aan dit onderzoek namen 53 personen deel, waarvan 29 personen een Zweedse massage kregen en 24 personen een lichte massage met zachte aanraking. Voor en na de massages werden bloedmonsters afgenomen en het resultaat was duidelijk. Er waren positieve veranderingen van de samenstelling van het bloed aanwezig!

 

Voordelen Zweedse Massage

Bij de mensen die een Zweedse massage hadden gehad, was er een toename van lymfocyten. Dit zijn witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van schadelijke invloeden van buitenaf. Zij zorgen dus voor een goed functionerend immuunsysteem.

Na een zweedse massage nam ook het cortisol-niveau en het antidiuretische hormoon af. Cortisol komt vrij als reactie op stress en het antidiuretische hormoon kan zorgen voor agressief gedrag.

Bij een Zweedse massage verbeterd dus het immuunsysteem en vermindert het de stress en agressie.

 

 

Voordelen lichte massage

Bij een lichte massage nam het niveau van oxytocine toe en het corticotropin-releasing hormoon af. Het effect hiervan is dat je een veilig en verbonden gevoel krijgt. Je bent hierdoor beter bestand tegen stress en je lichaam komt sneller tot rust.

 

Dankzij de massages wordt je minder snel ziek. Hierbij nemen ook de psychische klachten als onrust en stress af.

De uitslagen zijn duidelijk.. Massage is een goede manier om de psychische en lichamelijke gezondheid te bevorderen.