Kun je veilig doorsporten als je migraine hebt, of moet je trainingsschema worden aangepast, moet je aanvullende oefeningen doen of voorzorgsmaatregelen treffen?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven.
- Alhoewel niet alle studies hetzelfde concluderen, is het mogelijk dat sporten de intensiteit van de hoofdpijn en het aantal aanvallen vermindert. Daarnaast is bewezen dat sporten een positief effect heeft op je humeur en dat een goed humeur de kwaliteit van leven ondanks de migraine kan verbeteren.
Kun je met migraine veilig blijven sporten en bewegen?
Met goede voorzorgsmaatregelen kun je veilig blijven sporten. Welke voorzorgsmaatregelen? Dat hangt af van de factoren die bij jou een migraine aanval uitlokken (jouw triggers):
- Migraine door flikkerende lampjes: mountainbiken over een klein bospaadje is dan geen goed idee. De schaduwen op het pad door de zon kunnen jou hoofdpijn uitlokken.
- Migraine door de zon: je kunt beter binnen sporten i.p.v. buiten
- Migraine door uitdroging: Voldoende drinken voor, tijdens en na het sporten. Zorg dat je goed gehydrateerd blijft en kijk uit met eventuele sportdrankjes waar cafeïne in kan zitten.
In principe is elke sport geschikt voor mensen met migraine. Uit één wetenschappelijke studie is naar voren gekomen dat aerobics een goed effect heeft op migraine.
Wat kan een sportmasseur betekenen voor mensen met migraine?
Ook mensen met migraine kunnen bij de sportmasseur terecht. Iedere persoon met migraine is weer anders en heeft andere triggers. Door jezelf te laten masseren als je teveel in aanraking bent geweest met deze triggers, kun je migraine voorkomen of verminderen.
Bron: sportzorg